Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenny

Chleb pszenny

Autor:

Przepisów i artykułów: 2162 Ocena: 48060

Dodano:

Odsłon: 272

Bo najlepszy jest pieczony w domu. Całość przygotowuje się w mgnieniu oka. A smak i zapach niesie przyjemne doznania.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g mąki pszennej typ 850
  • 100 g mąki pszennej typ 1850
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g pestek dyni
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 3 łyżki zakwasu chlebowego
  • 1 płaska łyżka soli
  • 400 ml letniej wody
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąki mieszamy z solą, ziarnami, dodajemy zakwas i wodę. Dokładnie wyrabiamy, 3 łyżki odstawiamy do słoika, na następny chleb (trzymamy w lodówce).
    Małą keksówkę smarujemy masłem, przekładamy ciasto, „ubijamy”. Odstawiamy na 12 godzin do wyrośnięcia.
    Pieczemy w termoobiegu na najwyższym poziomie, 190°C (20 minut), zmniejszamy na 180°C (20 minut). Wyłączamy, studzimy przy uchylonym piekarniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 06 sierpnia nie ma to jak domowy... Przy niektórych rodzajach udaje mi sie nawet osiagnac zapach, jaki pamietam z dziecinstwa :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń