Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenny codzienny.

Chleb pszenny codzienny.

Autor:

Przepisów i artykułów: 597 Ocena: 12361

Dodano:

Odsłon: 2563

Prosty i smaczny chlebek z mąki pszennej z chrupiąca skórką, jeden z ulubionych mojego syna. Mąkę pszenną typ 650 posiada w domu każdy, więc zachęcam do wypieku pieczywa. Ostatnio piekę dużo pieczywa, chleby, bułki i rogale, ale ten chlebek zagości u nas na stałe, piekąc go, zapach przypomniał mi miłe chwile z dzieciństwa. Chlebek ma delikatny miąższ, idealnie sprawdzi się na tosty, a taki jeszcze letni posmarowany masełkiem i domowym dżemem… nie sposób mu się oprzeć.

Składniki

  • Keksówka 30×12 cm
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g drożdży świeżych lub 7 g instant
  • 200 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego letniego masła
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb pszenny codzienny.

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier i sól, wymieszać. W mące zrobić kopczyk, wlać ciepłą wodę, ale nie gorącą, w kruszyć drożdże, podsypać delikatnie mąką, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    Wyrobić ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne, ma odchodzić od ręki, misy miksera. Pod koniec wyrabiania wlać olej lub letnie, roztopione masło, w razie potrzeby dosypać trochę mąki.
    Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Blat podsypać delikatnie mąką, wyrośnięte ciasto walnąć pięścią, w celu odgazowania, następnie wyłożyć na blat i krótko wyrobić. Uformować zgrabny wałek i przełożyć do przygotowanej keksówki. Naciąć w kilku miejscach ostrym nożem. Przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 min. do napuszenia.
    Piec 30 min. w temp. 200 C. Ostatnie 5 min. wyjmuje zawsze chlebek z blaszki, i wkładam ponownie do piekarnika, żeby boki i spód ładnie się zarumieniły.

  2. Gotowy chlebek pozostawić na kratce do wystygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń