Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb wieloziarnisty ( szybki i łatwy )

Chleb wieloziarnisty ( szybki i łatwy )

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 709

Dodano:

Odsłon: 5052

To jeden z moich pierwszych chlebków, które upiekłam w swoim życiu. Jest on bardzo łatwy i przede wszystkim szybki do zrobienia. Polecam go dla osób, które dopiero zaczynają "przygodę" z pieczeniem chleba. Dodatkowy jest bardzo dobry w smaku.
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wsypać obie mąki do miski, ziarna uprażyć na suchej patelni i wsypać do miski, sól, cukier i pokruszone drożdże. Po każdym dodanym składniku wymieszać łyżką drewnianą. Zalać ciepłą wodą i wymieszać przez chwilę łyżką. Ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. (nie dłużej !) Zamieszać ponownie kilka razy i wlać do dwóch keksówek. Odstawić jeszcze na 15 min. (nie dłużej !). W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 stopni C, wstawić chleb i piec przez 15 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze 35 minut. Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Adelkadd 25 lutego 2016 Renatko a ile można wsypać siemienia i pozostałych pestek? Obawiam sie , ze jak wsypię zbyt dużo to chleb nie wyrośnie.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Renata9 24 lutego 2016 Przepraszam wszystkich za jakość zdjęcia, ale to początki mojego pieczenia i robienia zdjęć potrawom.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń