Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb z kurkumą i kolendrą

Chleb z kurkumą i kolendrą

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2574

Dodano:

Odsłon: 3914

Najlepsze i najzdrowsze są chleby pieczone w domu. Mam wiele sprawdzonych przepisów. Ten chlebuś urzeka żółciutkim kolorem dzięki dodatkowi kurkumy. W połączeniu z białym serem, pomidorem i szczypiorkiem jest wprost doskonały :)

Składniki

  • Mąka - 380 g
  • Kurkuma - 2 łyżeczki
  • Mleko - 220 ml
  • Drożdże - 20 g
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżka
  • Żółtko - 2 szt.
  • Świeża kolendra - 4 łyżki posiekanej
  • Oliwa - do natłuszczenia miski
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb z kurkumą i kolendrą

Przygotowanie

  1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i odstawiamy na 15 minut, by zaczęły pracować. Mąkę, kurkumę, sól, cukier łączymy, dodajemy posiekaną świeżą kolendrę, a następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i żółtka. Wyrabiamy ciasto - będzie klejące. Masę przekładamy do natłuszczonej oliwą miski i odstawiamy do podwojenia objętości.

  2. Wyrośnięte ciasto wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wierzch polewamy lekko wodą i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń