Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb z oliwkami i szczypiorkiem

Chleb z oliwkami i szczypiorkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 16834

Dodano:

Odsłon: 1290

Pyszny domowej roboty chleb doprawiany świeżym szczypiorkiem i czarnymi oliwkami.

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 saszetka suchych drożdży (7 g)
  • pęczek szczypiorku
  • 2 jajka
  • 70 g czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 150 ml mleka
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucamy mąkę, sól, paprykę, drożdże, poszatkowany szczypiorek i pokrojone w drobną kostkę oliwki.

  2. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy jajka. Całość mieszamy robotem z odpowiednimi końcówkami do wyrabiania ciasta przez około 1-2 minut.

  3. Następnie dodajemy ciepłe mleko i również wyrabiamy ciasto przez około 1-2 minut przy pomocy robota

  4. Z wyrobionego ciasta formujemy bochenek chleba, który przekładamy na blaszkę (u mnie specjalna z dziurami) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu chleb nacinamy ostrym nożem.

  5. Tak przygotowany bochenek wkładamy do nagrzanego do 200'C piekarnika i pieczemy go przez około 30-35 minut. Chleb po upieczeniu powinien nam się pięknie przyrumienić. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego !!!

  6. ;-D

  7. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (30)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń