Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb z orzechami włoskimi na zakwasie

Chleb z orzechami włoskimi na zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 462

Dodano:

Odsłon: 143

Smakowity ze słonymi i słodkimi dodatkami albo po prostu posmarowany masłem. Szczególnie pasuje do niego ser brie lub camembert.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
  • 325 g wody
  • 200 g zakwasu (ja mam żytni, może być pszenny)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 garście (50 g) orzechów włoskich
  • garść pokrojonych na mniejsze kawałki rodzynek lub żurawiny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wyrobić wszystkie składniki przez ok. 5 minut mikserem. Odstawić na 2 godziny. Po tym czasie poskładać ciasto ręką i przełożyć do koszyka wyłożonego ściereczką obsypaną obficie mąką, aby się nie przykleił. Odstawić na kolejne 2 godziny. Do piekarnika wstawić brytfannę i rozgrać go do 225°C. Gdy się nagrzeje przerzucić chleb do nagrzanej brytfanny, przykryć i piec 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć grzanie do 200°C, odsłonić chleb i piec jeszcze 20 minut. Upieczony chleb od razu przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Świeżo ostygnięty smakuje wyśmienicie, ale jak to na zakwasie, może leżeć przez kilka dni. ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń