Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb z roszponką

Chleb z roszponką

Autor:

Przepisów i artykułów: 484 Ocena: 4922

Dodano:

Odsłon: 257

Moim zdaniem bardzo smaczny, nietypowy chlebek dla każdego ;)

Składniki

  • drożdże świeże 45 g
  • jogurt grecki 400 g
  • mąka pszenna typ 450 600 g
  • sól morska 1 łyżeczka
  • miód 1 łyżeczka
  • woda ciepła 200 ml
  • roszponka świeża 50 g
  • oliwa
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb z roszponką

Przygotowanie

  1. Drożdże połączyć z miodem. Dodać ciepłą wodę i kilka łyżek mąki. Wymieszać i odstawić na kilka minut. Potem dodać pozostałe składniki i wymieszać. Na końcu dodać umytą i osuszoną roszponkę.

  2. Wyrobić ciasto drożdżowe, które potem należy przykryć i ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Wierzch posmarować oliwą. Piec w temp. 220 stopni przez ok. 30 min., po czym temp. zmniejszyć do 190 stopni i piec przez 20 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń