Do góry

Śniadania Przepis na:

chleb z ziarnami

chleb z ziarnami

Autor:

Przepisów i artykułów: 573 Ocena: 10264

Dodano:

Odsłon: 4759

Pyszny chleb z chrupiącą skórką i miękkim miąższem, z ogromną ilością ziaren. Szybki i prosty sposób na otrzymałam tak dobrego chleba. Chociaż nie jest to chleb bezglutenowy, to zawiera dużą dawkę otrąb, przez co szybko przechodzi przez jelita.

Składniki

  • mąka pszenna 200 g
  • mąka gryczana pełnoziarnista 50 g
  • drożdże 35 g
  • ciepła woda 500 ml
  • Płatki owsiane górskie 90 g
  • otręby owsiane 40 g
  • pestki słonecznika 80 g
  • Siemię lniane 80 g
  • sezam jasny 50 g
  • sezam czarny 10 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól około 1 czubata łyżeczka
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Blaszka 32 x 8 cm.
    Drożdże i cukier zalać 500 ml ciepłej wody.
    Odstawić na 10 minut.
    Następnie dosypać wszystkie ziarna, przemieszać.

  2. Mieszając łyżką powoli dosypywać przesiane mąki, na koniec doprawić solą.
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i odstawić do wyrośnięcia ( około 30 minut ).
    Piec w 200 C przez 30 minut, potem włączyć termoobieg i piec jeszcze kolejne 30 minut.
    Przed pieczeniem wierzch można posypać ziarnami i posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 marca Takie pieczywo, to ja lubię, pycha :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

drNowak 08 marca Spróbuj go zrobić na zakwasie, a mąkę pszenną to najlepiej dać chlebową. Na pewno będzie jeszcze zdrowszy:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń