Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb ze szczypiorkiem

Chleb ze szczypiorkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4743

Dodano:

Odsłon: 183

Lubię domowy chlebek i czasem staram się do niego dodawać ciekawe składniki jak np. szczypiorek ;)

Składniki

  • mąka pszenna typ 450 500 g
  • mąka żytnia typ 2000 120 g
  • drożdże świeże 30 g
  • miód 1 łyżeczka
  • woda letnia 2 szklanki
  • sól morska 1 łyżeczka
  • szczypiorek 2/3 pęczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże połączyć z miodem. Dodać kilka łyżek letniej wody i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na kilka minut. Następnie dodać pozostałe mąki, wodę i sól, połączyć. Na końcu dodać posiekany szczypiorek, wyrobić ciasto. Gotowe odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

  2. Z gotowego ciasta uformować podłużny bochenek, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do napuszenia. Następnie chlebek obficie skropić wodą. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 30-40 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń