Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb żytni jest o wiele zdrowszy od pszennego, bardziej sycący i sprzyja odchudzaniu. Dzisiaj wersja przygotowana na drożdżach, zachęcam do wypróbowania:-)
Mąki wymieszać dokładnie ze sobą. Dodać 500 ml wody i zostawić na 1 godzinę. Następnie dodać 200-250 ml wody o temperaturze pokojowej, sól, suche drożdże (albo rozczyn drożdżowy), miód i wymieszać ponownie bardzo dokładnie. Wyrobić ciasto mikserem, zajmuje to około 4-5 minut (ja wyrabiałam ręcznie około 10 minut). Ciasto musi mieć gęstą konsystencję ale nadal płynną. Ciasto odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia do czasu, aż podwoi swoją objętość (w ciepłym miejscu np. na kaloryferze).
Gdy pięknie wyrośnie, ponownie delikatnie wyrobić ciasto i przełożyć do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej olejem i wyspanej mąką (ja piekłam w większej keksówce o wymiarach 14 x 30 cm). Blachę z ciastem odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut, również na kaloryferze.
Przenieś chleb bardzo delikatnie, wstawić do piernika nagrzanego do 250 stopni, piec 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 i piec kolejne 50 minut. Chleb wyjąć z blaszki i papieru i studzić na kratce.
Smacznego!
postanowiłam i ja podać wam przepis na chleb z maszyny wypróbowałam mnóstwo p...
Odsłon: 57589
Przedstawiam mój pierwszy zakwas. Zbierałam się kilka lat, żeby go zrobić. W...
Odsłon: 19841
Nie ma lepszego pieczywa od tego przyrządzonego we własnym domu, z naturalnyc...
Odsłon: 1648
Halloumi to cypryjski ser bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Wspan...
Odsłon: 77
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 77
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 44
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 477
Halloumi to cypryjski ser bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Wspan...
Odsłon: 77
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 77
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 44
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 477
Składniki
Mąki wymieszać dokładnie ze sobą. Dodać 500 ml wody i zostawić na 1 godzinę. Następnie dodać 200-250 ml wody o temperaturze pokojowej, sól, suche drożdże (albo rozczyn drożdżowy), miód i wymieszać ponownie bardzo dokładnie. Wyrobić ciasto mikserem, zajmuje to około 4-5 minut (ja wyrabiałam ręcznie około 10 minut). Ciasto musi mieć gęstą konsystencję ale nadal płynną. Ciasto odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia do czasu, aż podwoi swoją objętość (w ciepłym miejscu np. na kaloryferze).
Gdy pięknie wyrośnie, ponownie delikatnie wyrobić ciasto i przełożyć do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej olejem i wyspanej mąką (ja piekłam w większej keksówce o wymiarach 14 x 30 cm). Blachę z ciastem odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut, również na kaloryferze. Przenieś chleb bardzo delikatnie, wstawić do piernika nagrzanego do 250 stopni, piec 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 i piec kolejne 50 minut. Chleb wyjąć z blaszki i papieru i studzić na kratce. Smacznego!
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Keto placki - zamiennik pieczywa
Pieczywo
Pszenny chleb z oliwkami
Pieczywo
Chałka drożdżowa
Pieczywo
chleb ziemniaczany
Keto placki - zamiennik pieczywa
Dieta ketogeniczna wyklucza pieczywo. Polecam pyszny zamiennik.
Odsłon: 184
Pszenny chleb z oliwkami
Bardzo dobry polecam do pracy i szkoły
Odsłon: 76