Do góry

Śniadania Przepis na:

Chlebek Czosnkowy z Zieleniną.

Chlebek Czosnkowy z Zieleniną.

Autor:

Przepisów i artykułów: 585 Ocena: 11732

Dodano:

Odsłon: 2467

Niesamowicie pyszny chlebek z czosnkiem i zieleniną,najlepiej smakuje z filiżanką czerwonego barszczu,i ten zapach po upieczeniu...

Składniki

  • Keksówka 12x30 cm
  • 350 g mąki pszennej
  • 220 ml ciepłej,ale nie gorącej wody
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki roztopionego letniego masła
  • Nadzienie:
  • pół pęczka pietruszki
  • pół pęczka koperku
  • garść liści bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki miękkiego masła 82 %
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chlebek Czosnkowy z Zieleniną.

Przygotowanie

  1. Do ciepłej wody wsypać drożdże cukier i trochę mąki,wymieszać i pozostawić na chwilę,żeby drożdże zaczęły pracować,odstawić na 10-15 min.
    Do miski przesiać przez sitko mąkę,wsypać sól,wymieszać,wrzucić wyrośnięte drożdże,zacząć wyrabiać ciasto,po chwili wlać letnie masło i dalej wyrabiać mikserem ok.10 min.ciasto ma być elastyczne i jednolite.
    Gdy ciasto wyrabia się w mikserze przygotować zieleninkę.
    Do blendera wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek,zieleninkę,oraz masło,całość blendować do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji(tu już kto jak lubi).
    Wyrobione ciasto rozwałkować na prostokąt,na podsypanym mąką blacie,posmarować zieleninką(zostawić trochę do posmarowania na wierzch po upieczeniu),

  2. zwinąć w roladę,następnie ostrym nożem przeciąć wzdłuż,dzieląc roladę na 2 części.


  3. Jeden koniec nałożyć na drugi,delikatnie zawinąć pod spód i owinąć jeden kawałek wokół drugiego,końcówki podwinąć pod spód.


  4. Chlebek przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia,


  5. przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,do podwojenia objętości,u mnie wyrastał 45 min.


  6. Wstawić do piekarnika na 40 min.
    Piec w temp.180 C.
    Po upieczeniu posmarować po wierzchu resztą zieleniny.
    Pozostawić do wystygnięcia na kratce.

  7. Podawać krojony na kawałki z ciepłym czerwonym barszczem.



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń