Do góry

Śniadania Przepis na:

Chlebek maślankowy ze słonecznikiem

Chlebek maślankowy ze słonecznikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 1768

Bardzo pulchny, smaczny domowy wypiek, który polecam każdemu!

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • drożdże świeże 50 g
  • mąka pszenna typ 450 800 g
  • sól 2 łyżeczki
  • cukier 2 łyżeczki
  • maślanka 2-2 1/2 szklanki
  • słonecznik łuskany 5-6 łyżek
  • Do posmarowania:
  • żółtko 1 szt
  • mleko 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć i zasypać cukrem, pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Gotowe przykryć i odstawić na przynajmniej 75 min. w ciepłe miejsce.

  2. Z wyrośniętego ciasta uformować 2 podłużne bochenki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do napuszenia. Następnie zrobić ukośne nacięcia i posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w nagrzanym do temp. 175 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń