Do góry

Śniadania Przepis na:

Chlebek wielkanocny.

Chlebek wielkanocny.

Autor:

Przepisów i artykułów: 555 Ocena: 11146

Dodano:

Odsłon: 3458

Chcę Wam pokazać prosty patent na przygotowanie tak ładnie prezentującego się chlebka, nie którzy pewnie stwierdzą, że to bułeczki, mogą być i bułeczki. Zawsze bardzo się cieszę przygotowując świąteczne śniadanie wielkanocne dla rodziny, w tym roku na moim stole zagości taki właśnie swojski chlebek, który będzie ozdobą stołu. Czas mamy trudny i ciężki dla wielu, ale usiądźmy w najbliższym gronie i cieszmy się chodź te 2 dni, zapomnijmy o problemach, pamiętajmy o najbliższych, pamiętajmy o dzieciach…

Składniki

  • Tortownica 22 cm
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g mąki żytniej
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 70 g masła
  • 2 łyżeczki sezamu
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżka oleju do posmarowania szklanki i boków tortownicy
  • opcjonalnie jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania wierzchu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chlebek wielkanocny.

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać mąki, wsypać cukier i sól, wymieszać. W mące zrobić kopczyk, wlać ciepłe mleko wymieszane z wodą, ale nie gorące, w kruszyć drożdże, podsypać delikatnie mąką, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    Wyrobić ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne, ma odchodzić od ręki, misy miksera. Pod koniec wyrabiania wlać letnie, roztopione masło, w razie potrzeby dosypać trochę mąki.
    Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.
    Przygotować spód od tortownicy, wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem.
    Blat podsypać delikatnie mąką, ciasto podzielić na 7 mniej więcej równych części.
    Szklankę posmarować olejem i postawić do góry dnem w tortownicy na samym środku.
    Pierwszy kawałek ciasta rozwałkować na okrąg tak, aby przykrył całą szklankę do samego dołu. Z reszty kawałków ciasta uformować okrągłe kuleczki i ułożyć na około szklanki. Kuleczki delikatnie spłaszczyć.
    Ostrym nożem przeciąć ciasto jak na zdjęciu niżej.

  2. Następnie wywinąć je na kuleczki, delikatnie przyklepując, wyjąc ze środka szklankę.
    Chleb posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem, można użyć samego mleka, posypać sezamem i odstawić na 15 min.do napuszenia.
    Piec 30-35 min. w temp. 180 C.
    Gotowy chlebek pozostawić na kratce do wystygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Andrzej45 12 kwietnia Wydaje mi sie,ze przepis jest niekompletny.To ze szklanka sluzy do ladnego ulozenia elementow chlebka jest pozniej wyjeta to po co nacinac ciasto ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ElMar 05 kwietnia Super pomysł na chlebek, przepis zapisuję do wypróbowania:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń