Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowy chleb pełoziarnisty

Domowy chleb pełoziarnisty

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 89

Dodano:

Odsłon: 1709

Pyszny, pachnący, domowy chleb z mąki pełnoziarnistej. Mąka z której piecze się się chleb jest mieszaniną trzech mąk (pszennej, żytnej, orkiszowej),dlatego jest cennym źródłem błonnika i składników mineralnych, takich jak: fosfor, magnez i żelazo. Chleb ten jest idealnym produktem dziennej zbilansowanej diety i zdrowy. Idealny na śniadanie , jako dodatek do jakiejś potrawy lub na kolację. Przepis warty wypróbowania :)!

Składniki

  • 500 g mąki pełnoziarnistej
  • 14 g soli
  • 12 g świeżych drożdży
  • 350 ml zimnej wody
  • Dodatkowe ziarna:
  • słonecznik łuskany
  • ziarna sezamu
  • siemie lniane
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozczyn z drożdży i wody:

    Do miski wlać wodę, wsypać wodę i wymieszać dokładnie obydwa składniki. Przygotowany rozczyn odstawiamy na bok.

  2. Ciasto na chleb:

    Do dużej miski wlać rozczyn z drożdży , wsypać mąkę, sól, dodatki np. siemie lniane, słonecznik łuskany,sezam itp. i zagnieść ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto przykryć mokrą ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok.15 minut. Z ciasta uformować bochenek, który włożyć do blaszki wysmarowanej olejem. Odstawić na ok.35- 40 min w ciepłe miejsce, przykrywając mokrą ściereczką, by ciasto podwoiło swoją objętość.

  3. Pieczenie chleba:

    Wyrośnięty chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 oC i piec przez ok. 30-35 minut. Przed pieczeniem chleb można zwilżyć lekko wodą. Jak chleb się upiecze, wyjąć go z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.


    Smacznego:) !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń