Do góry

Śniadania Przepis na:

Dyniowa chałka

Dyniowa chałka

Autor:

Przepisów i artykułów: 319 Ocena: 3506

Dodano:

Odsłon: 8909

Poszukując pomysłów na zagospodarowanie musu dyniowego, natknęłam się na niezwykle ciekawy przepis na wegańską chałkę, gdzie dla koloru i poprawy wilgotności ciasta, a pewnie też trochę zamiast jajek, używa się właśnie puree z dyni. W tym przepisie urzekł mnie przede wszystkim piękny, słoneczny kolor gotowej chałki. Przez długi czas zachowuje świeżość – to również zasługa dyni. Dzięki temu, że chałka nie jest bardzo słodka, pasuje do wielu zastosowań. Można ją pałaszować z masłem zwykłym lub orzechowym, z różnymi marmoladami, dżemami i powidłami. Z wyrazistymi pastami na chleb albo z serkiem, nie tylko wegańskim. Pewnie również z wędliną, choć nie próbowałam, więc nie wiem na pewno.

Składniki

  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
  • 0,5 szklanki oleju o neutralnym smaku (użyłam oleju z pestek winogron)
  • 0,5-1 szklanki cukru (moja chałka miała być mało słodka, więc wystarczyło dodać pół szklanki cukru)
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • szklanka musu dyniowego
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 7 szklanek białej mąki orkiszowej (można użyć pszennej) + około jedna dodatkowa do wyrabiania ciasta
  • kilka łyżek wody lub mleka (roślinnego) do posmarowania chałki
  • mak do posypania (można pominąć, ale ładnie wygląda chałka z makiem na wierzchu)
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W rondlu wymieszaj 1,5 szklanki wody z kurkumą, doprowadź do wrzenia i wyłącz gaz. Dodaj olej i cukier. Wymieszaj. Odstaw mieszankę do ostygnięcia.

  2. W dużej misce wymieszaj pokruszone drożdże z łyżką cukru i ciepłą wodą. Oprósz odrobiną mąki. Przykryj miskę folią i odstaw drożdżowy zaczyn na 15-20 minut w ciepłe miejsce.

  3. Mieszankę wody z kurkumą i olejem wymieszaj z dyniowym musem.

  4. Następnie dodaj całość do „pracującego” zaczynu drożdżowego.

  5. Do miski z zaczynem drożdżowym i musem dyniowym wymieszanym z masą olejowo – cukrową wsyp sól i przesiej pierwszą szklankę mąki. Wymieszaj łyżką i zacznij przesiewać kolejne szklanki mąki. Po dodaniu wszystkich siedmiu wyrabiaj ciasto mikserem (to opcja dla mnie, nie lubię się męczyć) albo ręcznie.

    Wyrobione ciasto uformuj w kulę i włóż do posmarowanej olejem misy. Przykryj spryskaną olejem folią (dzięki tłustej powłoczce wyrastające ciasto nie przyklei się do folii, gdyby urosło za bardzo i jej dotknęło) i odstaw na około 1-1,5 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  6. Wyrośnięte ciasto (jest bardzo miękkie i trochę trudno się formuje, ale lepiej nie dodawać zbyt wiele mąki w czasie obróbki, chałka będzie wtedy delikatniejsza) podziel na trzy części, a każdą część na trzy długie paski. Uformuj wałeczki, z których upleciesz warkocze.

  7. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem. Ja położyłam dwie uformowane chałki na jednej blaszce, równolegle do siebie, ale w sporej odległości. Trzecia chałka otrzymała własną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Chałki posmaruj mlekiem roślinnym (nie miałam akurat żadnego pod ręką, więc użyłam po prostu wody) i posyp makiem.

  8. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Wstaw blachy kolejno do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

  9. Piecz w temperaturze 180 st.C (najlepiej z nawiewem/termoobiegiem) przez około 30 minut. Upieczone chałki zdejmij z blachy i ostudź na kratce.

  10. Gotowe chałki są piękne, złocistożółte od dyni.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 03 lutego 2018 Pyszna buła :D
Ta data z nakrętki, to chyba tak na wyrost, bo i tak znika na drugi dzień xD

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Orionka 03 lutego 2018 Przepis zabieram i zapisuję Cię do moich ulubionych kucharzy bo szukam bezmięsnych inspiracji :) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń