Do góry

Śniadania Przepis na:

Jajka faszerowane pieczarkami.

Jajka faszerowane pieczarkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 582 Ocena: 11563

Dodano:

Odsłon: 240

Tradycyjne polskie jajka nadziewane farszem pieczarkowym, obowiązkowa przekąska na wielkanocnym stole…lubię także od czasu do czasu zrobić tak zwyczajnie, takie jajka na weekendowe śniadanie. Przygotowanie jajek nie zajmuje dużo czasu. Polecam nie tylko na święta, ale i rodzinne imprezy i inne okazje. Jajka faszerowane pieczarkami to bardzo dobre połączenie, ponieważ znikają w błyskawicznym tempie ze stołu. Można podawać na ciepło jak i na zimno.

Składniki

  • 5 ugotowanych jajek
  • ok. 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • posiekana natka pietruszki spora garść
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju lub masła
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jajka faszerowane pieczarkami.

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo i pozostawić do wystygnięcia.
    Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju.
    Do cebuli wrzucić obrane i starte na grubych oczkach tarki pieczarki. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, przyprawić solą i pieprzem, gdy ostygną dodać posiekaną natkę pietruszki, oraz żółtka z przepołowionych jajek. Żółtka dobrze rozgnieść widelcem, dodać majonez i całość wymieszać.
    Nadziać połówki jajek farszem.
    Jajka najlepsze na drugi dzień gdy smaki się przegryzą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń