Do góry

Śniadania Przepis na:

Jesienne śniadanie - racuchy z jabłkami, bananami i ricottą

Jesienne śniadanie - racuchy z jabłkami, bananami i ricottą

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 292

Dodano:

Odsłon: 1424

Nie ma nic lepszego na rodzinne śniadanie z dziećmi - zwłaszcza w weekend, kiedy nikt nie się nie spieszy. Pyszne, chrupiące racuszki prosto z patelni, z jabłkiem, bananami i nieoczywistym składnikiem - serem ricotta, który nadaje placuszkom delikatność, smak i dodatkowe wartości odżywcze. Świetnie smakują również na zimno do kawy albo jako przekąska na jesienny spacer:).

Składniki

  • 25 g drożdży
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 400 g mąki
  • Łyżka cukru
  • 250 g sera ricotta
  • 2 duże jabłka
  • 2 banany
  • Łyżeczka cynamonu
  • 2 Jajka
  • Olej rzepakowy do smażenia
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zrób zaczyn: rozpuść drożdże w pół szklanki mleka, dodaj cukier i łyżkę mąki. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować.

    Po tym czasie, dodaj resztę mleka, mąkę, jajka, i wszystko wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

  2. Jak ciasto zwiększy objętość, dodaj powoli ricottę, pokrojone w kostkę jabłka i pokrojone w plastry banany. Dodaj łyżeczkę cynamonu. Możesz dodać też laskę wanilii. Delikatnie zamieszaj całość tak, aby składniki równomiernie się połączyły.


    Smażymy na gorącym oleju do zarumienienia z każdej strony.


    Serwujemy z owocami, śmietaną, cukrem pudrem. Ja polewam placuszki moim ulubionym syropem z lawendy.


    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń