Do góry

Śniadania Przepis na:

Naleśniki z Twarogiem.

Naleśniki z Twarogiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 491 Ocena: 8903

Dodano:

Odsłon: 2228

Jeśli są w domu dzieci to i są naleśniki ;-) Nasze ulubione śniadanie w weekend.

Składniki

  • 8 szt.
  • 2 jajka L
  • 3\4 szkl.mleka
  • 1\4 szkl.wody
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • parę kropli ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szkl.mąki pszennej
  • 20 g budyniu waniliowego(pół paczki)
  • Nadzienie:
  • dżem malinowy do posmarowania naleśników
  • 250 g twarogu półtłustego
  • cukier i cukier waniliowy do smaku
  • 2,3 łyżki mleka lub śmietany
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wbić jajka,wlać mleko,wodę,ekstrakt z wanilii i olej,wsypać sól i cukier,następnie przesiać przez sitko mąkę z budyniem,całość zmiksować krótko na jednolite ciasto,tak aby nie było grudek,odstawić na 15 min.i smażyć na rozgrzanej patelni,na średnim ogniu z obu stron na rumiano.
    Przed usmażeniem pierwszego naleśnika,przesmarować patelnie lekko olejem.
    W misce rozgnieść twaróg z cukrami,wlać mleko i wymieszać tak,żeby można było nadzienie swobodnie rozsmarować na naleśniku.Przed nałożeniem nadzienia smaruje naleśniki dżemem.
    Naleśniki składać wedle uznania,gotowe udekorować ulubionymi owocami,oraz roztopiona na parze czekoladą,co kto lubi.

  2. Zawsze robię z podwójnej porcji i na drugi dzień tylko podsmażam-wersja bez dżemu.
    Mój syn uwielbia takie śniadanie w weekendy ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń