Do góry

Śniadania Przepis na:

Niemieckie bułeczki – Laugenbrötchen.

Niemieckie bułeczki – Laugenbrötchen.

Autor:

Przepisów i artykułów: 596 Ocena: 12304

Dodano:

Odsłon: 161

Bułeczki te mnie bardzo zaciekawiły, nie tyle same bułki co sposób przygotowania. Z tego ciasta można przygotować precle, bajgle i słone paluszki. Przed samym pieczeniem wyrośnięte bułki wrzuca się do wrzątku z sodą na 30 sekund, dzięki temu bułeczki zyskują rumiano – złoty kolor, uroczą chrupiącą i ciągnącą się skórkę z piękną, ciemną opalenizną. Prawda, że brzmi pysznie? Ja swoje bułeczki przygotowałam w formie supełków, ale Wy możecie tworzyć co tylko dusza zapragnie. Jeśli dodasz sól również do wrzątku, bułeczki będą smakowały jak słone paluszki.

Składniki

  • 9 szt.
  • 400 g mąki pszennej luksusowej typ 550
  • 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 75 g roztopionego letniego masła
  • 130 ml mleka
  • 130 ml wody
  • Posypka:
  • 1 łyżeczka maku
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
  • Do zanurzenia:
  • 3 litry wody
  • 3 – 4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • opcjonalnie sól, pominęłam
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Niemieckie bułeczki – Laugenbrötchen.

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać przez sitko mąkę, zrobić dołek wsypać cukier, drożdże, wlać ciepłą, ale nie gorącą wodę. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na 10 – 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    W tym czasie roztopić masło i przygotować resztę składników.
    Gdy drożdże zaczną pracować dodać pozostałe składniki, czyli sól, ciepłe, ale nie gorące mleko i pod czas wyrabiania wlać roztopione letnie masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, odchodzące od ręki, misy miksera. Miskę przykryć i odstawić na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości ciasta.
    Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić na delikatnie podsypanym mąką blacie, podzielić na 9 części i z każdego kawałka uformować okrągłą kulkę. W trakcie pracy przykryć ciasto folią spożywczą, żeby nie obsychało.

    Z każdego kawałka uformować wałek, następnie zrobić supeł i dwa końce połączyć ze sobą zawinąć pod spód bułki. Układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo papier posmarowałam olejem, żeby było łatwiej układać bułki po wyjęciu z wrzątku. Tak przygotowane bułki przykryć ściereczką i odstawić na 10 – 15 min. do napuszenia. Wyrośnięte bułki, możesz przykryć folią spożywczą i wrzucić na całą noc do lodówki, a dopiero następnego dnia rano upiec i cieszyć się świeżym pieczywem.

    W garnku zagotować wodę, dodać po jednej łyżce sody stopniowo, sól opcjonalnie – pominęłam. Zdejmij garnek z ognia. Wrzuć po 3 szt. bułek, obracając je łyżka cedzakową, pozostaw na 30 sekund. Następnie wyjmij łyżką cedzakową na blaszkę, ułóż w odstępach i posyp ziarnem z solą.

  2. Blaszkę wrzuć do rozgrzanego piekarnika na 200 C, piecz góra – dół bez termoobiegu 15 – 20 min. do zarumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń