Do góry

Śniadania Przepis na:

Orkiszowe racuszki jabłkowo - pomarańczowe

Orkiszowe racuszki jabłkowo - pomarańczowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 739

Dodano:

Odsłon: 167

Zdrowa i nieoczywista wersja racuszków - chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku placuszki z jabłkami i wyczuwalnym smakiem pomarańczy oraz cynamonu stanowią cudowne rozpoczęcie dnia. Orkisz obniża poziom glutenu w daniu, a jednocześnie jest zdrową i pożywną alternatywą dla mąki pszennej

Składniki

  • 25 g drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka krowiego
  • Pół szklanki mleka kokosowego
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 2 jabłka
  • Pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • Łyżka cukru
  • Łyżeczka cynamonu
  • Łyżeczka naturalnej pasty waniliowej
  • 2 jajka
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Orkiszowe racuszki jabłkowo - pomarańczowe

Przygotowanie

  1. Przygotuj zaczyn: drożdże rozpuść w pół szklanki ciepłego mleka, dodaj cukier i łyżkę mąki. Rozmieszaj i poczekaj, aż drożdże zaczną pracować - ok. 15 minut.

    Po tym czasie dodaj resztę składników. Najpierw wymieszaj jajka z mlekiem krowim i kokosowym oraz sokiem pomarańczowym i wsypuj powoli mąkę aż do uzyskania właściwej gęstości. Jeżeli zachodzi potrzeba, dodaj więcej mąki.Dodaj cynamon i wanilię.

    Pokrój w kostkę jabłka.

    Ciasto odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wrzuć jabłka i wymieszaj. Smaż na gorącym oleju do zarumienienia.

    Wykładaj na papierowy ręcznik w celu odsączenia racuszków z nadmiaru tłuszczu.

  2. Ja podałam racuszki z konfiturą z pomarańczy i świeżymi winogronami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń