Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami

Pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4645

Dodano:

Odsłon: 801

Zdrowy dodatek do pieczywa, jako pyszna przekąska z warzywami lub serem.

Składniki

  • Ziarno słonecznika 150 g
  • Suszone pomidory 70 g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Oregano lub zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
  • Pieprz i sól do smaku
  • Przecier pomidorowy 3 łyżeczki
  • Miód naturalny 1/2 łyżeczki
  • Oliwa do namoczenia pomidorów
  • Świeża bazylia garść (opcjonalnie)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziarna słonecznika zalać wodą i odstawić na około 5 godzin, po tym czasie odcedzić ziarna na sitku i przepłukać zimną wodą.

    Suche pomidory najpierw na 5 minut zalać gorącą wodą, a następnie przełożyć do oliwy z oliwek i odstawić na około 30 minut. Jeśli mamy suszone pomidory ze słoika w oliwie moczenie pominąć.

  2. Pomidory i czosnek pokroić na mniejsze kawałki.

    Wszystkie składniki pasty włożyć do misy blendera i rozdrobnić, aby powstała kremowa pasta. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, należy dodawać stopniowo po kilka łyżek wody lub oliwy, w której były moczone pomidory.

  3. Pastę przechowywać w lodówce.
    Podawać z pieczywem, warzywami lub serami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń