Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasztet z indyka i kaczki

Przepis dnia 2021-10-09
Pasztet z indyka i kaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 907 Ocena: 18353

Dodano:

Odsłon: 912

Zbliżają się jesienne chłody a wraz z nimi apetyt na pyszne pasztety.

Składniki

  • udziec z indyka 0,5 kg
  • kaczka- uda 2 szt
  • wątróbka kacza 0,5 kg
  • żołądki indycze lub serduszka 0,5 kg
  • marchew, pietruszka, cebula
  • lubczyk, ziele ang, liść laurowy
  • Sól 1 łyżka na każdy litr zawartości w garnku
  • do pasztetu:
  • pieprz, majeranek, czosnek suszony, gałka muszk.
  • Kasza manna, bulion z gotowania, jaja 2 szt
  • do formeki- tłuszcz do wysmarowania i bułka tarta do obsypania
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pasztet z indyka i kaczki

Przygotowanie

  1. Do garnka dałam mięsa,warzywa i przyprawy i ugotowałam jak zwykły rosół. Wątróbka kacza nie "rozpływa" się tak jak kurza więc można ją gotować razem- rosół będzie klarowny.
    Po 1,5 h wszystko będzie mięciutkie.
    Rosół można wykorzystać jako bazę zupy- ja planuję pomidorówkę.

  2. Użyłam także ugotowanych warzyw jak i skórę z nóżek- to jedyna tłusta rzecz w tym pasztecie- a musi być coś odrobinę tłustego.

  3. Mięso przepuściłam dwa razy przez maszynkę do mielenia z drobnym oczkiem.
    Można doprawiać, dużo pieprzu, odrobina majeranku, gałki i suszonego czosnku i jeszcze sól do smaku.
    Używam kaszy manny jako czynnik scalający pasztet- nie dominuje w smaku tak jak bułka. Dolałam jeszcze niecałą szklankę wywaru z gotowania. Masę trzeba wymieszać i dodać dwa jaja i jeszcze raz wymieszać.
    Nakłada się do wysmarowanej tłuszczem formy , obsypaną bułka tartą- to jest porcja na keksówkę.
    Piekłam 1,h przykryty kawałkiem papieru do pieczenia i jeszcze 15 minut bez papieru - do zrumienienia.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (31)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń