Do góry

Śniadania Przepis na:

Pieczony racuch

Pieczony racuch

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 841

Dodano:

Odsłon: 209

Pyszny racuch w wersji mniej kalorycznej niż klasycznie smażone placuszki. Świetny pomysł na śniadanie, podwieczorek, czy kolację. Bo któż nie kocha gorących, mięciutkich i wspaniale pachnących drożdżami i cynamonem racuchów? Dodatek jabłek i bananów tylko utwierdza w przekonaniu, że to rewelacyjny pomysł na zdrowe, pożywne i przepyszne śniadanko:)

Składniki

  • 25 g drożdży (mogą być drożdże suszone)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka ciepłego mleka migdałowego
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • Pół szklanki mąki razowej
  • Łyżka ksylitolu
  • Łyżeczka pasty z wanilii
  • 1 duże jabłko
  • 1 banan
  • Łyżeczka cynamonu
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pieczony racuch

Przygotowanie

  1. Wymieszaj drożdże z ksyliotolem, ciepłym mlekiem migdałowym i pół szklanki mąki. Zostaw na 10 minut. Po tym czasie dodaj resztę składników i wymieszaj dokładnie. Wylej ciasto na blaszkę. Zostaw do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.

    Ułóż na ciasto pokrojone jabłka i banany, posyp cynamonem.

  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw racucha do gorącego piekarnika i piecz 25-30 minut (do suchego patyczka).

  3. Można serwować z konfiturami, miodem, czy jogurtem.

    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń