Do góry

Śniadania Przepis na:

Prosty Chleb z Płatkami Owsianymi i Ziarnami.

Prosty Chleb z Płatkami Owsianymi i Ziarnami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 488 Ocena: 8885

Dodano:

Odsłon: 4397

Syty i smaczny bez zbędnych ulepszaczy z chrupiącą skórką.

Składniki

  • Blaszka 12x25 cm
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełno ziarnistej Typ 2000
  • 7 g drożdży instant
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3\4 łyżki soli
  • ok.450 ml letniej wody
  • pół szkl.płatków owsianych
  • 3 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki siemia lnianego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na chleb oprócz wody wrzucić do miski,wymieszać łyżką,następnie stopniowo wlewać wodę i wyrabiać ciasto ręcznie lub robotem,wyrabiać do momentu aż ciasto będzie samo odchodziło od miski i ręki,miskę w środku przesmarować olejem,wrzucić ciasto,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.godz.
    Po tym czasie wyjąć z miski delikatnie zagnieść i wrzucić do blaszki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i odstawić na 30 min.do napuszenia

  2. następnie spryskać zimną wodą, wstawić do zimnego piekarnika,nastawić piekarnik na 200 C i piec 50 min.
    Po wyjęciu z piekarnika również spryskać zimną wodą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ElMar 25 marca Zapach pieczonego w domu jest bezcenny.
Chlebek wygląda bardzo smakowicie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 23 marca Musi być dobry :) Ja też czasem wstawiam ciasta do zimnego piekarnika, bo u mnie liczy się każdy grosz....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 23 marca 50 minut od załączenia piekarnika czy od zagrzania się? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń