Do góry

Śniadania Przepis na:

Pszenny chleb z czarnuszką i otrębami pszennymi

Pszenny chleb z czarnuszką i otrębami pszennymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 5311

Chleb z dodatkiem czarnuszki i otrąb pszennych to moja propozycja na smaczny, domowy wypiek...

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • drożdże świeże 30 g
  • cukier brązowy 3 łyżki
  • woda ciepła 80 ml
  • maślanka 350 ml
  • sól morska 1 łyżeczka
  • mąka pszenna typ 450 550 g
  • masło 90 g
  • otręby pszenne 5 łyżek
  • czarnuszka 4 łyżki
  • Na wierzch:
  • masło 1 łyżka
  • czarnuszka 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypać cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Następnie dodać kilka łyżek maki i ciepłą wodę. Wymieszać i poczekać kilka minut, aż zaczyn ruszy. Potem dodać pozostałe składniki (ważne, by maślanka była w temp. pokojowej) i wyrobić ciasto. Na końcu wsypać czarnuszkę i jeszcze raz wyrobić ciasto. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto podwoi objętość (ok. 80-90 min.).

  2. Wyrośnięte przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem, pozostawić na ok. 20 min. do napuszenia. Potem wierzch posmarować stopionym masłem i posypać czarnuszką. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 30 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Gosia2000 12 kwietnia koniecznie muszę zrobić, super wygląda no i jest z czarnuszką.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń