Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i mięciutkie słodkie bułeczki. Można dodatkowo nadziać marmoladą lub owocami.
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 23
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 12
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 12
Przepis na potrawkę z kurczakiem i makaronem ryżowym. Potrawka prosta , szybk...
Odsłon: 1127
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 23
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 12
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 12
Przepis na potrawkę z kurczakiem i makaronem ryżowym. Potrawka prosta , szybk...
Odsłon: 1127
Składniki
Rozczyn: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru. Dodajemy 2-3 łyżki mleka i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na ok 10-15 minut aż zaczyn podrośnie. Ciasto: do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, jajko, olej, podrośnięte drożdże oraz mleko. Zarabiamy ciasto, ma być dość luźne ale odchodzić od ręki. Jeśli jest potrzeba dolewamy jeszcze trochę mleka lub podsypujemy mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Najlepiej nakryć folią spożywczą i ściereczką. Kruszonka: Składniki zarabiamy ze sobą.
Formowanie i pieczenie: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części. Formujemy bułeczki, układamy w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (użyłam dużej z wyposażenia piekarnika) Ponownie odstawiamy do podrośnięcia na ok. 0,5 godzinki. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C ustawienie góra dół. Smacznego :)