Do góry

Śniadania Przepis na:

Pyszne bułeczki śniadaniowe - idealne do domowych burgerów

Pyszne bułeczki śniadaniowe - idealne do domowych burgerów

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 294

Dodano:

Odsłon: 898

Pyszne, maślane, mięciutkie i puszyste bułeczki, które można wykorzystać zarówno jako pieczywo na śniadanie, jak również jako bułki do wszelakiego rodzaju burgerów. Na ciepło bowiem są jeszcze lepsze:)

Składniki

  • Szklanka ciepłego mleka
  • 1/3 rozpuszczonego przestudzonego masła
  • Szklanka mąki pszennej
  • Szklanka mąki orkiszowej
  • Szczypta soli
  • Garść płatków owsianych, płatków z amarantusa i płatków jęczmiennych
  • 25 g. drożdży
  • Łyżeczka cukru
  • 1 jajko
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy zaczyn: drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki mleka, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Czekamy aż zacznie pracować.

  2. Jak zaczyn zacznie rosnąć, dodajemy resztę mleka, mąkę, masło jajko i szczyptę soli. Dodajemy również suche płatki i wyrabiamy ciasto. Gdy zaczyna "odchodzić" od ręki, formujemy kulę, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

  3. Jak ciasto wyrośnie, formujemy bułeczki. Spłaszczamy każdą, posypujemy suchymi płatkami i smarujemy rozbełtanym jajkiem.

  4. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut - do zarumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń