Do góry

Śniadania Przepis na:

Racuszki z truskawkami na jogurcie greckim.

Racuszki z truskawkami na jogurcie greckim.

Autor:

Przepisów i artykułów: 581 Ocena: 11530

Dodano:

Odsłon: 97

W sezonie truskawkowym nie może ich zabraknąć, idealne na śniadanie, deser czy kolacje. Mój synek mógłby je jeść cały dzień, tak bardzo je lubi. Teraz gdy mamy przerwę od przedszkola, często takie właśnie racuszki sobie robimy i celebrujemy wspólnie śniadania, wystarczy zamienić truskawki na inne owoce i cieszyć się innym smakiem.

Składniki

  • 15 szt.
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub innego słodzidła
  • cukier waniliowy
  • 200 g jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 3/4 szkl. mąki pszennej poznańskiej typ 500
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • truskawki lub inne ulubione owoce
  • cukier puder do posypania
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Racuszki z truskawkami na jogurcie greckim.

Przygotowanie

  1. Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na plasterki.
    Jajka z miksować ze szczyptą soli i cukrami, dodać jogurt, przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką lub mikserem tylko krótko do połączenia składników.
    Racuszki smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu,.
    Ciasto nakładać łyżka na patelnie, następnie wciskać plasterki truskawek i smażyć z obu stron na rumiano.
    Po usmażeniu układać racuszki na ręczniku papierowym, żeby obciekły z nadmiaru tłuszczu.
    Przełożyć na talerzyk i posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń