Do góry

Śniadania Przepis na:

Rogale z dodatkiem twarogu.

Rogale z dodatkiem twarogu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 596 Ocena: 12304

Dodano:

Odsłon: 328

Takie rogale idealnie sprawdzą się na śniadanie lub kolacje, dodatek twarogu sprawia, że pieczywo jest dłużej świeże i smaczne. Może niektórych zaskoczę bułkami z dodatkiem ziemniaków, są równie smaczne i długo zachowują świeżość.

Składniki

  • 8 szt.
  • 4 szkl. mąki luksusowej typ 550
  • 100 g twarogu półtłustego
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki roztopionego letniego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • Dodatkowo:
  • roztrzepane jajko do posmarowania rogali
  • ulubione ziarna do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rogale z dodatkiem twarogu.

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać przez sitko mąkę, zrobić dołek wsypać cukier, drożdże, wlać ciepłe, ale nie gorące mleko. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na 10 – 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.W tym czasie roztopić masło i przygotować resztę składników.
    Gdy drożdże zaczną pracować dodać pozostałe składniki, czyli rozgnieciony widelcem twaróg, sól, oraz w trakcie wyrabiania ciasta roztopione letnie masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, odchodzące od ręki, misy miksera. Miskę przykryć i odstawić na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości ciasta.
    Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić na delikatnie podsypanym mąką blacie, rozwałkować na dość spory okrąg o gr. około 4 mm. Ciasto podzielić na 8 trójkątów. Każdy kawałek zrolować w zgrabny rogalik.

  2. Układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Rogale posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami, u mnie sezam, mak i czarnuszka.

  3. Tak przygotowane rogale można odstawić na 15 min. do napuszenia lub wrzucić od razu do zimnego piekarnika i ustawić temp. 180 C. Piec około 30 min. do zarumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń