Do góry

Śniadania Przepis na:

Rogaliki "ziemniaczane"

Rogaliki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4761

Dodano:

Odsłon: 2870

Jeśli komuś wydaje się, że ciasto drożdżowe na ziemniakach nie wyrośnie, a wyroby będą niesmaczne pragnę donieść, że bardzo się myli!!! Dowodem na to niech będą te oto rogaliki... ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna typ 650 600 g
  • drożdże świeże 20 g
  • mleko 300 ml
  • jajo 1 szt
  • masło 60 g
  • ziemniaki ugotowane 120 g
  • cukier puder 120 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • Na wierzch :
  • żółtko 1 szt
  • mleko 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski, zasypać łyżeczką cukru i pozostawić, aż się rozpuszczą. Następnie dodać kilka łyżek mąki i ciepłego mleka i zrobić zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Pozostawić na kwadrans. Resztę ciepłego mleka wymieszać z rozgniecionymi ziemniakami i wymieszać. Do zaczynu dodać resztę mąki, jaja, cukier puder i mleko z ziemniakami, wymieszać. Na końcu dodać stopione masło i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 75 min.

  2. Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Okrąg kroimy na osiem trójkątów i zwijamy od dłuższego brzegu do krótszego formując rogalika. Analogicznie postępujemy z pozostałym ciastem.

  3. Rogaliki przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostawiamy jeszcze na 20 min. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozbełtanym jajem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 20 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń