Do góry

Śniadania Przepis na:

Śniadaniowe placuszki ryżowe z bananem, jabłkiem i sokiem jeżynowym

Śniadaniowe placuszki ryżowe z bananem, jabłkiem i sokiem jeżynowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 237

Dodano:

Odsłon: 1318

Pyszny pomysł na śniadanie. Zawsze go wykorzystuję, kiedy zostanie mi ugotowany ryż. Chrupiące, słodkie. Czuć mocno banana, cynamon, a sok jeżynowy dodatkowo wzmacnia aromat placuszków. Pełna harmonia smaków. Wyśmienicie smakują z miodem, a ja uwielbiam je z dżemem z zielonych fig. Dzieci będą przeszczęśliwe:)

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • Szklanka mleka
  • 3 banany - najlepiej bardzo dojrzałe
  • 2 jabłka - kwaskowe
  • Szklanka mąki pszennej
  • Łyżeczka cynamonu
  • Naturalny aromat waniliowy albo laska wanilii
  • 2 jajka
  • 3 łyżki soku jeżynowego
  • Olej rzepakowy do smażenia
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obieramy jabłka. Tarkujemy.

  2. Rozdrabniamy widelcem banany.

    Do miski lub wysokiego naczynia, wsypujemy ugotowany ryż, dodajemy jajka, mleko, mąkę, a następnie banany i jabłka. Całość mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy cynamon, wanilię sok jeżynowy.

  3. Smażymy na oleju rzepakowym aż do zarumienienia.

  4. Serwujemy z miodem lub dżemem. Ja uwielbiam te placuszki z dżemem z zielonym fig. Świetnie się sprawdzą również na zimno jako drugie śniadanie dla dziecka do szkoły albo przekąska na spacer.


    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń