Do góry

Śniadania Przepis na:

Swojski chlebek

Swojski chlebek

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 2287

Dodano:

Odsłon: 3513

Upiekłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni ;) Jest po prostu pyszny i można jeść z samym masłem.

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 kostki drożdży
  • 2 jajka
  • 150g margaryny
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 szkl. mleka
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 0,5 kg mąki,0,5 kostki drożdży,2 jajka,150g margaryny,pół łyżeczki cukru,pół łyżeczki soli,1,5 szkl. mleka. Drożdże pokruszyć,zalać (1 szkl.)ciepłym mlekiem,dodać cukier,1 łyżkę mąki i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.Jajka ubijamy mikserem,dodajemy roztopioną ale chłodną margarynę,mąkę,drożdże,sól i mleko. Ugniatamy tak aby uzyskać gładką masę. Odstawiamy do wyrośnięcia. Keksówkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wkładamy nasze ciasto i smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem. Można posypać makiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 min w 180°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kasia90 06 lipca 2015 Już poprawiłam,dodajemy tylko margarynę.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dobew 30 czerwca 2015 Dodajemy margarynę czy MASŁO, bo w spisie produktów nie ma masła.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń