Do góry

Śniadania Przepis na:

Szybkie bułki śniadaniowe tylko 4 składniki

Szybkie bułki śniadaniowe tylko 4 składniki

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 188

Dodano:

Odsłon: 4553

Kiedy zabraknie w domu pieczywa, a sklepy są zamknięte, najlepszym wyjściem z sytuacji jest upieczenie własnego chleba lub bułek. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne, szybkie do zrobienia pszenne bułki śniadaniowe. Robione z tylko 4 składników i o krótkim czasie wyrastania. Szybka metoda 15/15/15 i gwarancja pysznego smaku. Polecam.

Składniki

  • 500 G MĄKI PSZENNEJ TYP 550
  • 20 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
  • 300 ML CIEPŁEJ WODY
  • 2 ŁYŻECZKI SOLI
  • ODROBINA OLEJU DO POSMAROWANIA STOLNICY
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szybkie bułki śniadaniowe tylko 4 składniki

Przygotowanie

  1. WODĘ WLAĆ DO MISKI I ROZPUŚCIĆ W NIEJ DROŻDŻE. NASTĘPNIE DODAĆ MAKE I SOL. CAŁOŚĆ WYROBIĆ, RĘCZNIE LUB ZA POMOCĄ MIKSERA, PRZEZ 10 MINUT. WYROBIONE CIASTO WYJĄĆ NA POSMAROWANA OLEJEM STOLNICE. Z CIASTA UFORMOWAĆ KULE, PRZYKRYĆ ŚCIERECZKĄ I ZOSTAWIĆ NA 15 MINUT DO WYROŚNIĘCIA.

  2. PO PIĘTNASTU MINUTACH Z CIASTA ZDJĄĆ ŚCIERECZKĘ. CIASTO UFORMOWAĆ W WAŁEK I PODZIELIĆ NA RÓWNE KAWAŁKI, O WADZE 80 GRAMÓW. U MNIE WYSZŁO DOKŁADNIE 10 BUŁECZEK. KAWAŁKI CIASTA UFORMOWAĆ W OKRĄGŁE BUŁECZKI I WYŁOŻYĆ NA BLACHĘ WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA. BLACHĘ PRZYKRYĆ ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIĆ NA NASTĘPNE 15 MINUT DO WYROŚNIĘCIA. PO TYM CZASIE ZDJĄĆ ŚCIERECZKĘ A BUŁKI NACIĄĆ OSTRYM NOŻEM NA ŚRODKU.

  3. BUŁECZKI PIEC W NAGRZANYM PIEKARNIKU, W TEMPERATURZE 240 ST. C. PRZEZ 15 MINUT. NA DNO PIEKARNIKA DOBRZE JEST WYLAĆ SZKLANKĘ WODY, ABY W PIEKARNIKU UTWORZYŁA SIĘ PARA.

    WARTO PAMIĘTAĆ, ZE KAŻDY PIEKARNIK PIECZE INACZEJ CO OZNACZA,ZE W NIEKTÓRYCH WYPADKACH, CZAS PIECZENIA MOŻE SIĘ WYDŁUŻYĆ O 5 – 10 MINUT. BUŁKI MAJA SIĘ UPIEC NA ZLOTY KOLOR I BYĆ WYPIECZONE OD SPODU.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń