Do góry

Śniadania Przepis na:

Tosty a'la babeczki z boczkiem i jajkiem

Tosty a'la babeczki z boczkiem i jajkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1836

Dodano:

Odsłon: 207

Prosty przepis na pyszne i pożywne tosty śniadaniowe z jajkiem, boczkiem i jarmużem o niespotykanym wyglądzie.

Składniki

  • 12 plastrów boczku
  • 12 kromek chleba
  • 12 dużych jajek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 4 szklanki jarmużu
  • sól
  • pieprz czarny
  • garść posiekanego szczypiorku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tosty a'la babeczki z boczkiem i jajkiem

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
    Płytką blachę wyłożyć papierem lub folią do pieczenia, rozłożyć na niej plastry boczku w jednej warstwie i piec do prawie chrupkości.
    Upieczone przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym

  2. W międzyczasie zetrzeć na tarce ser parmezan, drobno posiekać 3 ząbki czosnku oraz garść szczypiorku.
    Standardową formę do muffinek lekko posmarować oliwą z oliwek, w każdy dołek do muffinki włożyć kromkę chleba.
    Wstawić do piekarnika i piec ok. 5-6 minut, aż chleb będzie lekko twardy i zacznie się podpiekać.
    Gotowy chleb wyjąć z piekarnika i odstawić.

  3. Na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek, podgrzać na średnim ogniu i wrzucić drobno posiekany czosnek.
    Kiedy czosnek zeszkli się i zmięknie dodać jarmuż, zamieszać i smażyć, aż zwiędnie i zmięknie, wtedy dodać starty ser parmezan i wymieszać, aż wszystkie składniki połączą się a ser się lekko rozpuści.

  4. Zmniejszyć nagrzanie piekarnika do 180 stopni Celsjusza.
    W każdą kromkę chleba włożyć plasterek podpieczonego bekonu, następnie odpowiadającą nam ilość jarmużu z parmezanem, a na koniec wbić jajko i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
    Zapiekać w piekarniku ok. 15-20 minut, do czasu aż białka się zetną lub do momentu uzyskania odpowiadającego nam stopnia podpieczenia.

    Tak przygotowane tosty podawać posypane drobno posiekanym szczypiorkiem.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń