Śniadania Przepis na:
Włoskie bułeczki ziołowe

Przepisów i artykułów: 360 Ocena: 3918
Dodano: 10.10.2017
Odsłon: 2124
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- około 150 ml mleka
- 1 łyżeczka miodu
- łyżeczka czosnku granulowanego
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- pół łyżki cukru
- Sól
- Dodatkowo:
- Jajko
- 2 łyżki maku
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki siemienia lnianego
- Sól
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy aż się rozpuszczą. Dodajemy do nich około 100 ml letniego mleka. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.
-
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zioła, czosnek, miód, olej i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy mleko. Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy ciasto do obsypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę, aby co najmniej podwoiło swoją objętość.
-
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na małe kawałki (u mnie 15). Z każdego kawałka formujemy bułeczkę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich nacinamy na krzyż, smarujemy rozkłóconym jajkiem. W miseczce łączymy mak, sezam, siemię lniane i sól. Taką mieszanką obsypujemy bułeczki i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
-
Po tym czasie pieczemy je w 160°C (z termoobiegiem) przez około 15-20 minut do zrumienienia. Upieczone bułeczki pozostawiamy do wystudzenia.
Smacznego ;)
Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 10 października 2017Zgłoś do usunięcia
No jak to nie potrzebują dodatków? ;)Ja bym je zjadł z kubkiem barszczyku lub żurku :)
1 Kto głosował? | Odpowiedz