Do góry

Śniadania Przepis na:

“Zajączek”- pieczeń rzymska.

“Zajączek”- pieczeń rzymska.

Autor:

Przepisów i artykułów: 555 Ocena: 11124

Dodano:

Odsłon: 2857

Pieczeń rzymską faszerowaną gotowanym jajem zna chyba każdy i nie muszę tu nikogo do niej przekonywać. Tak przygotowaną pieczeń podaje się u nas zazwyczaj na Wielkanoc. Chodź przyznam się szczerze, że zdarza mi się ją przygotować w trakcie roku na pyszny obiad, podana na ciepło smakuje również wybornie. Proste i bardzo eleganckie danie. Polecam na wielkanocne śniadanie, kanapki z taką pieczenią smakują…wybornie.

Składniki

  • Keksówka 10x25 cm
  • 900 g mięsa mielonego
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko L surowe lub dwa małe
  • 4 jajka ugotowane
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubiona przyprawa do wieprzowiny
  • 2-3 łyżki majeranku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka musztardy
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
“Zajączek”- pieczeń rzymska.

Przygotowanie

  1. Czerstwą bułkę zalać ciepłą wodą i odstawić do napęcznienia na 10- 15 min.
    Do miski wrzucić mięso mielone, może być wieprzowe lub wieprzowo- wołowe, zetrzeć na drobnych oczkach tarki cebulę, przecisnąć przez praskę czosnek, wbić jajko, dodać odciśniętą z nadmiaru wody bułkę, oraz przyprawy, garść posiekanej natki pietruszki.
    Mięso dokładnie wyrobić ręką, następnie 1/3 mięsa przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, lub wyłożonej papierem do pieczenia.
    Na mięso w rzędzie ułożyć ugotowane i obrane jajka.

  2. Jajka przykryć dokładnie pozostałym mięsem.

  3. Wierzch pieczeni posmarować musztardą i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec w temp. 180 C przez ok. 1 godz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń