Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekane bakłażany"
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 57
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 153
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 197
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 400
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 57
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 153
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 197
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 400
Składniki
Bakłażany opłucz, osusz. Każdy przekrój wzdłuż na trzy plastry, oprósz solą. Odłóż na kilkanaście minut. Gdy bakłażany puszczą sok, osusz je dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Cebulę obierz, op łucz, pokrój w kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pozbaw osłonek i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż cebulę z czosnkiem.
Papryki umyj, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na kawałki. Pomidory, sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, obierz ze skórki. Usuń nasiona i nasady ogonków, miąższ posiekaj. Dodaj razem z papryką do cebuli.
Na koniec wsyp połowę umytej i posiekanej natki. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Masę rozłóż na plastrach bakłażanów, ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp startym żółtym serem, podlej bulionem. Zapiekaj 15 min w 180 st. Ozdób resztą natki.
porcji, czas ok. 30 min; porcja – 260 kcal, cena 2,80 zł.
Idealnym dodatkiem do zapiekanych bakłażanów będzie pasta ajvar.
Młode bakłażany nie mają goryczki, więc wystarczy je umyć i pokroić. Starsze okazy trzeba posolić i odstawić na kilkanaście minut. Goryczka wypłynie. Potem opłucz warzywo i osusz je ręcznikiem.Źródło: Świat kobiety