Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kujawska szynka z goździkami"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 379
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 424
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 793
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 379
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 424
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 793
Składniki
260 minut • Porcja 495 kcal • Koszt porcji ok. 6 zł • Przepis dla 8 osób
Szynkę włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Wsyp sól, cynamon, pieprz, kolendrę, dodaj liście laurowe oraz pokrojone marchewkę, cebulę i por. Zagotuj, zredukuj ogień na minimalny i gotuj 2 i 1/2 godziny. Szynka cały czas powinna być przykryta wodą, więc w razie potrzeby ją uzupełniaj. Systematycznie usuwaj szumowiny.
Po ugotowaniu wyjmij szynkę z wywaru i odstaw. Nagrzej piekarnik do 180°C.
Włóż szynkę do naczynia żaroodpornego, wierzch mięsa ponacinaj w niewielkie romby. Na krzyżujących się liniach powtykaj goździki.
Zrób glazurę: Do garnka wlej ocet winny i wino, wsyp cukier i zagotuj. Następnie dodaj miód, jeszcze raz zagotuj i zdejmij z ognia.
Polej szynkę połową glazury i piecz 15 min, znów dolej trochę glazury i piecz 30 min. Resztą polewaj jeszcze 4-5 razy.Źródło: Kobieta i życie