Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pasztet alzacki zatopiony w auszpiku"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 139
Polecam.
Odsłon: 224
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 61
...ale pyszny.
Odsłon: 139
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 139
Polecam.
Odsłon: 224
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 61
...ale pyszny.
Odsłon: 139
Składniki
Do kamiennego garnka włóż mięso. Cebule obierz, potnij w plasterki, zeszklij na łyżce masła, dołóż do mięsa. Dodaj po szczypcie pieprzu białego i kajeńskiego, gałki, imbiru i cynamonu. Wsyp goździki i listki laurowe. Wlej wino, przykryj, odstaw na 2 dni.
Po tym czasie wyjmij mięso, trzykrotnie zmiel. Marynatę zachowaj. Masę wymieszaj z jajkami i przypraw. Formę posmaruj resztą masła, oprósz bułką tartą. Przełóż do niej masę pasztetową. Piecz ok. 60 min w 180 st. (po wystudzeniu możesz pasztet zamrozić w foremce). Żelatynę namocz. Marynatę gotuj, aż odparuje 1/2 płynu. Rozpuść w niej żelatynę. Wystudź. Gdy galaretka zacznie tężeć, zalej nią rozmrożony pasztet. Pozostaw na noc w lodówce.Źródło: Tina