Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pasztet po kujawsku ze śliwkami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Wszystkie rodzaje mięsa (bez wątróbek) włóż do garnka. Zalej posoloną wodą, zagotuj. Wszystkie warzywa obierz, dołóż do mięsa. Dodaj przyprawy i suszone grzybki. Gotuj 3 godziny.
Wątróbki oczyść. Ugotowane mięso wyjmij, wywar przecedź. Kajzerki namocz w 2 szklankach wywaru, w pozostałym gotuj 5 minut wątróbki. Mięso wraz z wątróbkami, śliwkami i bułkami trzykrotnie zmiel. Wbij jajka. Masę pasztetową przypraw na pikantnie i wymieszaj. Dwie podłużne foremki keksowe posmaruj smalcem.
Wyłóż plasterkami boczku. Nałóż masę pasztetową. Piecz 90 min w 190st. Udekoruj np. ziołami i kolorowym pieprzem.
Przepis poleca pani Danuta Jaskółska z Koła Gospodyń Wiejskich z KaniewaŹródło: Tina