Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Schab z soczystą gruszką"
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 58
Pyszna babeczka do koszyczka jeśli mamy duży lub na świąteczny stół.
Odsłon: 14
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 99
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 516
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 58
Pyszna babeczka do koszyczka jeśli mamy duży lub na świąteczny stół.
Odsłon: 14
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 99
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 516
Składniki
ok. 75 min • Porcja 245 kcal • Koszt porcji ok. 5,10 zł • Przepis dla 4 osób
Oczyszczony, umyty i osuszony schab natrzyj solą, pieprzem i mielonymi goździkami. Przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Na patelni rozgrzej olej z 2 łyżkami masła i szybko obsmaż schab z obu stron na rumiano. Przełóż do wysmarowanej olejem brytfanki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piecz około godziny, kilkakrotnie skrapiając wodą.
Na 20 minut przed końcem pieczenia wyjmij brytfankę z piekar- nika i posmaruj cały schab miodem (najlepiej za pomocą pędzelka).
Gruszki razem ze skórką potnij w plastry, usuń gniazda nasienne i pokrój je w ćwiartki. Skrop sokiem cytrynowym. Na łyżce masła błyskawicznie podsmaż gruszki i polej je miodem.
Delikatnie zamieszaj. Miód powinien pokryć wszystkie cząstki gruszek.
Upieczony schab pokrój w plastry. Na każdy wyłóż smażone gruszki.Źródło: Kobieta i życie