Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Schab z suszonymi śliwkami"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35991
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 161
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 291
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 344
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35991
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 161
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 291
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 344
Składniki
Mięso myjemy i osuszamy. Do miseczki wlewamy łyżkę oleju, dodajemy miód, sól, pieprz, majeranek, paprykę, posiekany czosnek. Dokładnie mieszamy. Marynatą nacieramy mięso. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na noc.
Umyte śliwki zalewamy winem, odstawiamy na 30 minut, po czym osączamy. Wina nie wylewamy.
Długim, wąskim nożem nacinamy schab. W powstałą kieszeń wpychamy śliwki. Schab obsmażamy ze wszystkich stron na drugiej łyżce rozgrzanego oleju.
Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym resztą oleju, podlewamy odstawionym winem. Wkładamy do nagrzanego do 180oC piekarnika i pieczemy około 80 minut, co jakiś czas skrapiając powstałym sosem.
Czas przygotowania 95 minut. Cena porcji około 1,50 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 165 kcal Białko 13 g/Tłuszcz 9 g/Węglowodany 8,1 g.Źródło: Rewia