Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 366
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 93
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 20
Polecam.
Odsłon: 415
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 366
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 93
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 20
Polecam.
Odsłon: 415
Składniki
Suszone śliwki opłucz, dobrze osusz (wcześniej możesz je skropić odrobią śliwowicy i odstawić, by przeszły aromatem alkoholu). Schab opłucz, wytrzyj do sucha.
Długim, ostrym nożem wytnij w mięsie wąski otwór. Potem schab natrzyj solą, pieprzem oraz mieszanką przypraw do pieczonej wieprzowiny. Wstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Otwór w mięsie napełnij śliwkami. Najlepiej wkładaj po jednej śliwce i popychaj trzonkiem drewnianej łyżki. Między śliwki możesz włożyć kawałeczki masła. Dzięki temu mięso po upieczeniu będzie wyjątkowo soczyste.
Tak przygotowany schab posmaruj olejem. Zawiń w folię aluminiową i specjalny foliowy rękaw do pieczenia, przełóż do brytfanki. Mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Piecz około godziny. Przed podaniem udekoruj np. gałązkami natki oraz plasterkami ogórka. ok. 3 godzin i 30 minut. 1 porcja ok. 390 kcal.Źródło: Tina