Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Schabowe w winnej marynacie"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 163
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 163
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 40 minut (bez marynowania).
Wino wymieszać z koncentratem pomidorowym, przyprawić solą i pieprzem. Kotlety włożyć do marynaty, przykryć, odstawić na 6-12 godzin w chłodne miejsce.
Cebule obrać, pokroić w plasterki. Pomidory naciąć u nasady. Sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Kurki przełożyć na sitko, osączyć z zalewy octowej. Część natki pietruszki odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać.
Zamarynowane kotlety wyjąć z zalewy i odsączyć je. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść kotlety, smażyć 12 minut z obu stron. Kotlety zdjąć z patelni i trzymać w cieple, a na tłuszczu ze smażenia zeszklić cebulę. Dołożyć kurki. Przyprawić solą i pieprzem.
Zalać śmietaną i odrobiną pozostałej marynaty. Do sosu dołożyć pomidory i natkę. Włożyć kotlety i razem mocno podgrzać.Źródło: Życie na gorąco