Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Schabowe z pastą tymiankową"
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 220
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 58
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3310
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 220
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 58
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3310
Składniki
Schab umyj i osusz. Następnie lekko rozbij tłuczkiem i posmaruj cienką warstwą oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 20 minut.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i usmaż kotlety (przyciśnij je na chwilę łopatką i smaż przez 4 minuty z każdej strony). Pod koniec smażenia lekko zmniejsz ogień. Mięso powinno być z obu stron zarumienione, a w środku delikatne i soczyste.
Po usmażeniu zdejmij kotlety z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
Przygotuj pastę tymiankową i nałóż ją na schabowe.
Blachę wysmaruj oliwą i ułóż na niej kotlety. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut w temperaturze 180° C.
minut przed końcem pieczenia dołóż pomidory. Danie podawaj z sałatką i ryżem.
kroki do przygotowania pasty tymiankowej
Z kromek chleba odkrój skórki. Środek podziel na małe kawałki i umieść w misce. Tymianek umyj, osusz i drobno posiekaj. Wymieszaj z pieczywem. Na tarce o małych oczkach zetrzyj żółty ser.
Suszone pomidory pokrój w cienkie paski i podziel na małe kawałki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dwie łyżki oliwy z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj.
Połączone dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec do masy dodaj drobno posiekane oliwki. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj i odstaw.Źródło: Na żywo