Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szynka na kapuście"
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 9
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 33
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7961
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 9
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 33
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7961
Składniki
Szynkę opłucz, włóż do garnka i zalej wodą. Wsyp ziarna pieprzu, łyżeczkę soli oraz łyżeczkę ulubionych suszonych ziół. Gotuj na wolnym ogniu 1,5-2 godziny.
W tym czasie kapustę oczyść z wierzchnich liści, podziel na ćwiartki, a potem drobno poszatkuj. Obierz i poszatkuj cebule. W dużym rondlu rozgrzej masło, przesmaż na nim kapustę z cebulą.
Dodaj liście laurowe, goździki, kilka łyżek octu winnego, oraz sok jabłkowy. Gotuj około godziny. W połowie gotowania podlej kapustę szklanką wywaru z szynki. Na koniec dopraw całość do smaku solą, mielonym pieprzem oraz 1-2 łyżeczkami cukru.
Ugotowaną szynkę wyjmij, osusz. W miseczce rozkłóć jajko z łyżeczką musztardy. Wsyp sporą szczyptę cukru oraz 2-3 łyżeczki bułki tartej. Całość wymieszaj. Powstałą panierką obłóż szynkę. Umieść ją w brytfannie. Piecz w 180 st około 15 minut. Na półmisku ułóż ugotowaną kapustę, a na niej szynkę. Dekoruj natką.
czas ok. 150 min; porcja – 310 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety