Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szynka wieprzowa pieczona"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 190
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 422
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 455
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 190
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 422
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 455
Składniki
Szpinak oczyść, opłucz i szybko zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Następnie przełóż szpinak na sito i przelej zimną wodą. Dobrze odciśnij i posiekaj. Cebulę i czosnek obierz z łupin i posiekaj razem z oczyszczoną papryczką chili.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć posiekaną cebulę, chili oraz czosnek. Wszystko przesmaż krótko, aby cebula jedynie się zeszkliła.
Zrób farsz: fetę osącz z zalewy i pokrój w kosteczkę, dodaj szpinak, podsmażone warzywa, 2 łyżki bułki tartej, jajko i parmezan. farszu wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i gałką.
Ostrym szerokim nożem zrób w mięsie kieszeń, natrzyj z wierzchu solą i pieprzem. 1/3 część farszu odłóż, resztą nadziej kieszeń i zepnij wykałaczkami. Tak przygotowaną szynkę ułóż w brytfannie, polej 3 łyżkami oleju i piecz 90 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Co jakiś czas polewaj szynkę wytwarzającym się sosem.
Do odłożonej części farszu dodaj 1 łyżkę bułki tartej i wszystko jeszcze raz wymieszaj. Pieczeń wyjmij i posmaruj z wierzchu farszem, dopiecz 15 min.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 45 minut Porcja: 390 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie