Do góry

Newsy

Przepisy widzów "Bake Off - Ale Ciacho!"

Zobaczcie, które ze świątecznych wypieków widzów programu "Bake Off - Ale Ciacho!" najbardziej spodobały się internautom.

Fot. Marta Budasz

Przed świetami, wspólnie z naszym partnerem - programem "Bake Off - Ale Ciacho!", poprosiliśmy was o podzielenie się ulubionymi, świątecznymi przepisami. Poddaliśmy je pod głosowanie internautów i wyłoniliśmy dwa, które spodobały wam się najbardziej. Naszym zdaniem, sprawdzą się idealnie nie tylko na wielkanocnym stole.

Mazurek sernikowy z białą czekoladą i pistacjami Pani Marty Budasz

Spód:

  • 1/3 kostki zimnego masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 żółtko
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Posiekać zimne masło razem z mąką i cukrem. Dodać żółtko i zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Masa serowa:

  • 250 g twarogu sernikowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 20 g budyniu waniliowego w proszku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • pół łyżeczki skórki z limonki lub cytryny
  • kilka niesolonych pistacji

Twaróg, cukier puder, budyń w proszku i cukier z wanilią umieścić w misce i zmiksować. Pistacje dość drobno posiekać. Do masy serowej dodać jajko, skórkę z limonki i posiekane pistacje. Połączyć wszystko razem w jednolitą masę. Schować na chwilę do lodówki.
Dodatkowo:

  • pół tabliczki białej czekolady
  • kilka niesolonych pistacji
  • pokruszona beza
  • opcjonalnie - świeże kwiaty do dekoracji

Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować dosyć cienko i umieścić w foremce. Nakłuć widelcem i podpiekać około 5 minut w temp. 180 st. C. Po upływie około 5 minut wyjąć ciasto z piekarnika i równomiernie rozłożyć na nim masę serową. Piec około 25 minut w 18 st. C. Odstawić ciasto do ostygnięcia. Mazurek udekorować roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą, pistacjami i plastrami limonki (lub skórką z limonki).

Tort Pani Natalii Kapoły

Biszkopt:

  • 3 duże jajka
  • ½ szkl. mąki
  • ½ szkl. cukru
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Frużelina truskawkowa:

  • 25dkg mrożonych truskawek
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ½ szkl. cukru (lub do smaku)
  • 1 łyżka soku z cytryny

W garnku wymieszać truskawki z cukrem (mrożonych truskawek wcześniej nie rozmrażamy). Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody, tylko do przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika. Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki. Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu-kisielu.

Krem:

  • 200g białej czekolady
  • 300 ml śmietanki kremówki

Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić , do otrzymania gęstego kremu. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zwarzył.

Krem maślany pod masę cukrową:

  • 250 g masła
  • 50g białej czekolady
  • łyżeczka wody

Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Czekoladę rozpuszczamy z 1 łyżką wody w rondelku na bardzo małym ogniu, mieszając by się nie spaliła. Do utartego masła dodajemy rozpuszczoną czekoladę, mieszamy wszytko dokładnie. Smarujemy wierzch oraz boki tortu.

Przed składaniem tortu nasączyć krążki wodą z cytryną. Krążki smarujemy frużeliną i kremem. Złożony krem smarujemy kremem maślanym aby masa cukrowa się nie rozpuściła. Masę cukrową wałkujemy dość cienko i obkładamy tort aby nie było zagięć. Resztę dekorujemy dowolnie.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń