Do góry

Bake off

Przepisy z Bake Off - ciasto Joanny

Sernik na kruchym spodzie z solonym karmelem.

Kruchy spód
100 g mąki pszennej
3 szklanki cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
60 g zimnego masła
1 żółtko

Masa serowa
225 g białej czekolady
700 g dwukrotnie zmielonego twarogu (do wypieków)
125 ml śmietany kremówki 36%
5 dużych jajek
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Solony karmel
1 szklanka cukru
4 łyżki wody
8 łyżek śmietany kremówki 36%
2 łyżki masła
duża szczypta soli
solone orzeszki ziemne do smaku

Kruchy spód
Dno blaszki o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Siekać składniki nożem lub rozcierać palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtko i zagnieść na jednolitą masę. Wylepić spód formy, wstawić do lodówki na 10 minut, następnie piec przez 15 minut.

Masa serowa
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przelać ją na kruchy spód i piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika należy wstawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą) w 160°C przez 80 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Solony karmel
Do małego garnuszka wsypać cukier i dodać wodę. Zagotować, zmniejszyć ogień, a następnie gotować do rozpuszczenia cukru. Zostawić na 5 minut. Nie mieszać (można trzymać za uchwyt garnka i lekko nim poruszać), aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty. Finalnie ma mieć kolor bursztynowy. Ściągnąć z palnika i ostrożnie wlać kremówkę, dodać masło i sól. Wymieszać do połączenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Polać sernik sosem i udekorować solonymi orzeszkami.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń