Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Aksamitna zupa z papryki"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 240
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 22
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13211
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 240
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 22
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13211
Składniki
1Papryki umyj, wytrzyj, odkrój 1/2 strąka i odłóż do dekoracji. Pozostałe posmaruj oliwą i piecz ok. 35 minut w temp. 200°C, aż na skórkce pojawią się brązowe plamki.
2Upieczone papryki przestudź i obierz. Strąki oczyść, potnij na kawałki. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dołóż papryki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Zalej bulionem. Gotuj 10 minut. Zmiksuj. Zupę przypraw solą oraz słodką i ostrą papryką. Udekoruj paseczkami odłożonej papryki oraz posiekanym szczypiorkiem.
?Upieczone strąki studź w foliowej torebce szczelnie zamkniętej. Dzięki temu skórka bardzo łatwo odejdzie od miąższu.
?Nie wyrzucaj pestek papryki. Po wysuszeniu i zmieleniu możesz stosować je jako przyprawę do sałatek, sosów, czy gulaszy.
?Jeśli chcesz wzbogacić smak zupy, posyp ją pokruszoną fetą albo uprażonymi pestkami dyni.Źródło: Naj